Review: Pompen of Verzuipen (999 Games)

Er is kans op storm, maar wat zeker is, is dat aan het einde van de dag niet iedereen het droog houdt. Om geen nat pak te behalen en al je schaapjes op het droge te houden, probeer je andere spelers voor zeik te zetten door slim je kaarten uit te spelen. Houd jij je hoofd boven water of staat het water tot aan je lippen? Het is erop of eronder in Pompen of Verzuipen!

Pompen of Verzuipen is een vrij eenvoudig kaartspel, waarbij spelers rekening moeten houden met het volgende. Er zijn net zoveel potjes als de hoeveelheid spelers en iedere potje bestaat uit 12 rondes. Dat klinkt veel, maar iedere ronde duurt slechts een paar seconde. Aan het einde van een potje scoren spelers punten op basis van de overgebleven reddingsboeien en de speler die de laagste kaart voor zich heeft liggen, krijgt een bonuspunt. Ben je tijdens een potje uitgeschakeld (lees: verzopen)? Dat levert een minpunt op. Niet getreurd, er zijn genoeg rondes om je score weer boven water te halen.

Tijdens een ronde worden er twee kaarten open op tafel geplaatst en speelt iedereen tegelijkertijd één van de kaarten uit hun hand. Spelers draaien de gespeelde kaarten open en de speler met de hoogst gespeelde kaart pakt de kaart met de laagste waarde van het midden van de tafel. De speler met de een na hoogste gespeelde kaart pakt de andere kaart uit het midden.

De “gewonnen” kaart wordt open voor de speler geplaatst (deze bedekt een eerder verworven kaart). De speler die op dat moment de hoogste kaart voor zich heeft liggen, moet een van diens reddingsboeien omdraaien. Heeft een speler geen reddingsboeien meer als deze er eentje om moet draaien, dan ligt die speler voor de rest van het potje er uit. Aan het einde van een potje worden de punten van spelers geteld en de speler met de meeste punten na alle potjes is de winnaar.

Pompen of Verzuipen is een heerlijk simpel, snel en interactief spel. Het spel bevat bluf, een gezonde dosis aan geluk en een intrigerend spelverloop dat grappige wendingen kan nemen. Interessant is dat spelers aan het begin van het spel ieder 12 weerkaarten krijgen en op basis van deze kaarten een hoeveelheid reddingsboeien krijgen. Na ieder potje dien je jouw kaarten en reddingsboeien door te geven aan de volgende speler. Hierdoor speelt iedere speler met alle kaarten en voelt het spel hierdoor gebalanceerd. Nog interessanter, voor de langdurige tactiek, is dat je hierdoor een idee krijgt welke kaarten andere spelers mogelijk hebben en nog kunnen spelen. Hierdoor is het spel tactischer dan je op eerste oogopslag zal verwachten. Spelers kunnen elkaar opjagen, opjutten en hierdoor op een leuke manier van de wal in de slot laten geraken.