Review: The One Ring RPG (Free League Publishing)

“In een kamer in de zolder leefde een rollenspellenfan. Het was geen nare, smerige of muffe kamer, gevuld met een zweterig aroma en andere geuren, maar het was ook geen donkere, droge, warme en lege zolder zonder meubels om op te zitten en zonder eten: het was een spellenzolder en dat betekent speelplezier.” Wellicht brengt een lange, wijze tovenaar, een zogeheten Loremaster, een bezoekje aan de spellenfan op zijn spellenzolder, vol Kallax-kasten, spellendozen, meeples, dobbelstenen, miniatuurtjes en RPG-boeken, neemt hij de wel The One Ring mee.

Achtergrond

The One Ring is een razend populair rollenspel dat zich afspeelt in de fantasiewereld Midden-Aarde. Midden-Aarde is uiteraard de wereld die we allemaal kennen uit de boeken van J.R.R. Tolkien, zoals “The Hobbit”, “The Lord of the Rings” en de “Silmarillion”. De werken van Tolkien kun je beschouwen als de grootvader van het Fantasy-genre en veel moderne Fantasy en de stereotypes en standaarden die we daarin terugvinden, hebben hun oorsprong dankzij Tolkien. Werelden vol dwergen, halflings, orcs en meeslepende avonturen. 

De wereld van Tolkien was de wereld waar menig fan van fantasy (een FANtasy?) zich in wilde begeven en al lang proberen mensen dan ook te ontsnappen naar die wereld of vergelijkbare werelden door te LARP-en en verkleed door bossen te rennen (wil ik ook graag nog eens doen), met miniature war games oorlogen in Midden-Aarde na te spelen of door in tabletop RPG’s fictieve avonturen te beleven. Ook het populaire rollenspel Dungeons & Dragons haalde uiteraard veel inspiratie uit onder meer The Lord of the Rings. Ook D&D zit vol zogeheten ‘Fantasy Tropes’ uit Lord of the Rings. 

Spelmateriaal

Het rollenpel The One Ring is oorspronkelijk ontwikkeld door Cubicle 7 Entertainment en wordt inmiddels al enige tijd uitgegeven door het Zweedse bedrijf Free League Publishing (Fria Ligan). Free League Publishing brengt meerdere bordspellen, maar vooral rollenspellen uit in allerlei verschillende settings en gebaseerd op allerlei soorten verschillende media en uiteenlopende IP-rechten zoals onder andere Blade Runner, gebaseerd op de iconische Sci-Fi films, en ook Mörk Borg, geïnspireerd op Heavy Metal muziek. 

Free League Publishing gaf The One Ring een likje verf, stroomlijnde de regels wat en bracht ook hernieuwd materiaal uit. Het regelboek kreeg een schitterende herdruk die je als omvangrijk mag beschrijven en in iedere LotR en RPG-verzameling niet zal misstaan. Wat het boek met name kenmerkt is de thematische opmaak en de vele illustraties. Net als dat de Silmarillion de wereld van Tolkien verder weet te beschrijven weet The One Ring ook op een duidelijke manier de regels en de wereld van het rollenspel te beschrijven en smaak te geven.

Een paar jaar geleden had Wizard of the Coast het briljante idee om voor Dungeons & Dragons een starter set uit te brengen met alle essentiële onderdelen: wat vooraf uitgewerkte en instapklare personages, avonturen, samenvatting van alle belangrijke en noodzakelijke regels, dobbelstenen en wat ander materiaal. 

Ook voor The One Ring volgt Free League Publishing deze standaard met een prachtige box-set. In deze set tref je unieke dobbelstenen (2 speciale D12 en 6 D6 dobbelstenen) en rijkelijk geïllustreerde en dubbelzijdige personage sheets die vooraf ingevuld zijn (ook hier om instapklaar te zijn voor beginnende avonturiers). Daarnaast bevat de doos gestroomlijnde standaardregels, boekjes met onder meer achtergrondinformatie, uitleg, gebeurtenissen over The Shire en The Adventure, landkaarten en ook kaarten (Journey Roel en Combat Stances) die je ook tijdens een ‘reguliere’ The One Ring sessie kunt gebruiken.

Spelverloop

The One Ring  biedt spelers de mogelijkheid om avonturen te beleven in het tijdperk dat bekend staat als de Derde Era. The One Ring biedt spelers daarnaast de mogelijkheid om zich helemaal op te laten nemen in Midden-Aarde. Spelers kunnen zichzelf dan ook de voeten van een Hobbit laten aanmeten. Spelers kunnen namelijk de rol aannemen van – onder andere aangezien het een rollenspel blijft en de keuzemogelijkheden oneindig zijn – personages die behoren tot de Vrije Volkeren van Midden-aarde, zoals hobbits, mensen, dwergen en elfen. Spelers kunnen verzinnen uit welk gedeelte van Midden-Aarde ze komen en welke avonturen ze hebben beleefd. Gelukkig bieden de werken van Tolkien meer dan voldoende informatie en variatie voor een leuke start van je nieuwe rollenspelpersonage.

Net als The Hobbit en the Lord of The Rings, draait The One Ring om het avontuur en het gezelschap en dat vormt dan ook de basis voor de gameplay van dit rollenspel. Spelers gaan tijdens de Adventuring Phase reizen en verkennen en tijdens de Fellowship Phase kunnen spelers bijkomen van hun avontuur, zich focussen op sociale en nobele activiteiten om Midden-Aarde een beter plekje te maken ondanks de dreiging van Sauron en andere kwaadaardige geheimen die deze wereld herbergt.

The One Ring legt, in tegenstelling tot andere rollenspellen, de nadruk met name op het reizen: iets wat in de boeken van Tolkien namelijk centraal staat. We kennen allemaal namelijk het verhaal van een relatief jonge Hobbit die op blote voeten richting een vulkaan wandelde om wat kostbare afval illegaal te dumpen in die eerder genoemde vulkaan. Die Hobbit kreeg veel tegenslagen op zijn reis. The One Ring bevat daarom een zeer uitgebreid reissysteem die beïnvloed hoe de reis verloopt en waardoor de reis zelf uitdagend is, waarbij de verschillende spelers allemaal hun eigen rol innemen. 

Net als andere rollenspellen staan ook in The One Ring dobbelstenen centraal, maar ze gebruiken hiervoor niet de gehele set aan verschillende dobbelstenen die je kent van D&D. In the One Ring gebruik je speciale D12 dobbelstenen met de nummers 1-10 en twee unieke symbolen (een rune voor Gandalf en het Oog van Sauron) en een d6 dobbelsteen waarbij de in plaats van de 6 een Tengwar rune is afgebeeld Tengwar is een alfabet uit de werken van Tolkien). Met de verschillende dobbelstenen kunnen spelers hun eigenschappen gebruiken en successen (of verliezen) bepalen tijdens het spel. 

De spelleider in The One Ring is de zogeheten Loremaster, die als een echte Gandalf de game master een vermakelijk avontuur probeert neer te zetten voor de spelers en eigenlijk op deze wijze een speelbare fanfiction voor LOTR fans opzet. 

Conclusie

The One Ring biedt aan spelers de mogelijkheid om zich in deze populaire en meeslepende fantasy setting te begeven en dat is gelijk een van de grootste pluspunten van The One Ring: het geeft spelers gelijk een rijkdom aan ene setting en World building omdat Tolkien dat natuurlijk al had geschreven. The One Ring maakt Midden-Aarde speelbaar. 

Zowel the Starter Set als het regelboek zitten vol met informatie, illustraties, achtergronden en mogelijkheden. Daarnaast is genoeg aanvullende informatie beschikbaar die een Loremaster helpt bij het creëren van hun eigen unieke verhalen en campagnes binnen het Midden-aarde-universum.

Voor zowel fans van Tolkien, fantasy in het algemeen of rollenspelliefhebbers: The One Ring biedt voldoende spelplezier.