Review: Het Woud (Meeples Bordspellen)

Kijk je ogen uit in het prachtigste regenwoud met de kleurrijkste planten en dieren, maar kijk uit voor tropische ziektes en bosbranden, Woud voor je het weet eindig je niet aan de (boom)top.

Achtergrond

De engelse titel van het spel Het Woud is Canopy (of overkapping). Misschien denk je bij een canopy dan ook eerder aan een afdakje, maar de titel verwijst naar de boomlaag: het gedeelte van het bos of woud met voornamelijk de kruinen van bomen. Oftewel de overkapping van het woud. Een tropisch regenwoud is een dichtbegroeid en bebost ecosysteem in een warm, vochtig en regenachtig klimaat. Denk bijvoorbeeld aan het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Dit mysterieuze en majestueuze woud zit vol bijzondere dieren, planten, stammen maar ook een hoop geheimen en geschiedenis. Een gebied dat we zouden moeten beschermen, maar helaas wordt het regenwoud bedreigd. 

Het Woud is een kaartspel van Tim Eisner. Tim ken je wellicht al van grote bordspelproducties zoals The Grimm Forest, Wonderland’s War en Tidal Blades 1 en 2. In Het Woud draait het om hier hiervoor genoemde regenwoud. In en strijden twee spelers om de meeste bomen en de juiste selectie aan planten en dieren in hun regenwoud te laten groeien. Een nobel streven en gelukkig weinig ruimte voor de verwoestende mens. Spelers gaan hun eigen ecosysteem bij elkaar sparen en net als bij een succesvol ecosysteem in het echte leven geldt dat er sprake moet zijn van harmonie. Overigens hoeft er geen harmonie te bestaan tussen de twee spelers, want het spel is competitief en je kunt andere spelers opzadelen met kaarten die ze mogelijk liever niet willen. Daarover later meer. Speel je liever met meer spelers of in je uppie? Ondanks dat Het Woud in principe met name bedoeld is als duet, zijn er spelvarianten die je met meer spelers of zelfs in je eentje kunt spelen. In de recensie ga ik enkel in op het basisspel. 

Overigens is het leuk om nog te vermelden dat de Nederlandstalige uitgave van Het Woud wordt verzorgd door Meeples Bordspellen. Naast de houten poppetjes ken je die naam wellicht ook van de online spellenwinkel en de fysieke winkel in Dronten. Naast de verkoop van spellen houden zij zich tegenwoordig ook bezig met distributie en publicatie van spellen. 

Spelopzet en doel

Aan het begin van het spel worden er drie stapels met de regenwoudkaarten gevormd. Deze drie stapels worden tijdens de drie ronden tussen de spelers verdeeld. Van de eerste stapel worden er respectievelijk weer gesloten stapeltjes met 1, 2 en 3 kaarten geplaatst. Die laatstgenoemde stapeltjes noemen we tijdens het spel de nieuwe aanwas. In handbereik van alle spelers wordt ook een stapel met zaadkaartjes, een stapel met dierenfiches, puntenfiches en boomfiches geplaatst. Elke speler krijgt een boomstamkaart om mee te starten en ze zijn klaar om te spelen. 

In de regenwoudstapels zitten verschillende kaarten met boomstammen, boomtoppen, planten, dieren, zaden en bedreigingen. Met (combinaties) van deze kaarten gaan spelers iedere ronde punten scoren en een belangrijke manier om punten te scoren is door hoge bomen te planten en te verzamelen aangezien iedere ronde de hoogste boom extra punten oplevert en aan het einde van het spel de speler met de meeste voltooide bomen en flinke bonus krijgt. 

Spelverloop

Het spel wordt gespeeld in verschillende rondes en elke ronde gaan spelers kaarten verzamelen. Aan het einde van de ronde volgt een puntentelling op basis van de verzamelde kaarten. Tijdens een ronde kiezen de spelers om de beurt nieuwe kaarten voor hun woud uit drie de drie kleine stapeltjes van de nieuwe. Spelers mogen in volgorde deze stapeltjes bekijken en kiezen er dan voor om de stapel te bewaren en de bijbehorende kaarten in jouw woud te plaatsen of om de kaarten terug te leggen, een nieuwe kaart van de trekstapel toe te voegen en waarde volgende stapel te kijken. Mocht je geen van de drie nieuwe aanwas stapeltjes kiezen om te bewaren, dan moet je een kaart van de algemene trekstapel toevoegen aan jouw woud. 

Met boomstammen kunnen spelers hun bomen laten groeien en dat levert (een hoop) punten op. Bomen scoren pas als ze voltooid zijn en met een boomtop kunnen spelers bomen voltooien. Als je een stapeltje kiest met boomtoppen, moet je boomtoppen (kunnen) plaatsen. Het ecosysteem van het regenwoud is afhankelijk van warmte en vocht, dus door setjes met regen en zon te maken, kun je punten scoren. Ook met planten kunnen spelers punten verzamelen, maar elke plant heeft zo diens eigen voorwaarden. Soms moet je een hoop van deze plantensoort verzamelen en of juist een specifieke hoeveelheid om punten te scoren. Dit is gelijk een belangrijk tactisch element die jouw keuze beïnvloedt om wel of niet een stapel te houden of om te proberen om bepaalde kaarten in de maag te splitsen van jouw tegenstander. Dieren leveren doorlopende bonussen en/of punten op en bedreigingen leveren soms bonussen op of juist een verplichting om kaarten uit jouw woud af te leggen. 

Er zijn ook nog zaden. Als je zaden toevoegt aan je woud heb je aan het einde van een ronde een manier om extra kaarten te trekken uit de zaadkaartenstapel. Deze stapel bevat vergelijkbare kaarten als de normale trekstapels, maar geven je een manier om zelf kaarten te kiezen om je woud tijdens de puntentelling te verbeteren. Na iedere ronde volgt een puntentelling en het einde worden alle kaarten van die ronde, behalve de bomen, afgelegd en begint het feestje opnieuw. 

Oordeel

Voordat ik verder ga, moet ik opbiechten dat ik altijd een enorme zwak heb voor het artwork van Vince Dutrait – en geef mij eens ongelijk! Ook het artwork van Het Woud is prachtig gedaan en ik ben met name fan van de schattige tropische aapjes. Ook de planten en bomen zijn kleurrijk, zoals je va het regenwoud zou verwachten. Qua artwork is Het Woud dus al een topper. Tim Eisner kende ik enkel nog van uitbundige producties zoals de titels die ik eerder al noemde in deze recensie. Met name Wonderland’s War is een zeer omvangrijke productie vol met verschillende spelonderdelen. Hoewel ik daar ook een enorme fan van ben en de spellen van Tim Eisner mij tot nu toe zeer bekoren, ben ik blij verrast door de simpelere en verfijnde gameplay van Het Woud. Het spel bestaat voornamelijk uit kaarten en de gameplay is erg rechttoe rechtaan. De regels zijn eenvoudig te doorgronden en ondanks dat het eigenlijk een simpele set collection game is, is het spelelement waarbij spelers uit stapels kiezen en als ze de stapel niet kiezen voor mij erg innoverend. Op deze manier is het spel dynamisch en interactief zonder gemeen te zijn en komen spelers voor bosrijke keuzes te staan.