Ik rouw niet om de terugkeer van de wolf in Nederland – sterker nog ik zet mij graag in voor beschermde status van dit roofdier. Nog steeds zijn er te veel diersoorten die met uitsterven worden bedreigd. In Animalia: Preventing Extinction probeer jij (of proberen jullie) in opdracht van het Institute for Wildlife Conservation (IWC) bedreigde diersoorten te onderzoeken, te behouden en te beschermen. Er zijn stropers op de loer, kapers op de kust, klimaatcrisissen in het kielzog van menselijk handelen en andere wrange redenen ten overvloede. Weet jij deze beestjes te behoeden voor de bedreiging of wordt jouw overwinning met uitsterven bedreigd?
Animalia, uitgegeven door Quined Games, is een coöperatief slagenspel van het Nederlandse auteursduo Gerben Ernst en Michiel Hendriks (die laatste ken je wellicht van Legacy: The Testament of Duke de Crecy). Als je bekend bent met slagenspellen kun je het spel eenvoudig leren, want de basis blijft eenvoudig: de speler die de slag begint speelt een kaart. Overige spelers dienen een kaart van dezelfde kleur te spelen (indien mogelijk en anders mogen ze een kleur naar keuze spelen) en de speler die de hoogste waarde speelt heeft de slag gewonnen. Kinderlijk eenvoudig zou je denken, maar in het kleine doosje schuilt een uitdagend spel met voldoende twists op het gebruikelijke slagenspel.
Animalia is een coöperatief slagenspel. Je denkt wellicht gelijk aan The Crew, een van de populairste spellen van afgelopen jaren. In The Crew krijgt een groepje van 3 – 5 spelers een aantal missies voorgeschoteld die zij tezamen moeten behalen. Vaak houden die missies in dat bepaalde spelers bepaalde slagen moeten winnen. Dit is ook het geval in Animalia, want aan het begin van een potje wordt er een continent gekozen met bijbehorende missies die spelers dienen te behalen. Afhankelijk van de moeilijkheid moeten spelers tijdens een ronde een aantal missies achtereen volbrengen.
De vergelijking tussen The Crew en Animalia is snel gemaakt, maar wordt ook weer snel ongedaan gemaakt, want hier houdt de vergelijking ook eigenlijk grotendeel op. The Crew is enkel speelbaar met meer spelers en is in mijn mening het beste met 4 of 5 spelers. Hoewel The Crew een spelvariant voor 2 spelers heeft, adverteren ze hier niet mee en is die spelvariant wat mij betreft geen aanrader. Animalia daarentegen richt zich juist op een kleiner groepje spelers. Het spel kun je namelijk met 2 of 3 spelers en zelfs solo spelen. Je hoort het goed: Animalia is een slagenspel dat solo kan worden gespeeld en wat mij betreft gelijk een reden om het spel aan te raden, want de solomodus verschilt niet van de variant voor twee spelers en biedt genoeg uitdaging.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld The Crew (waar spelers niet met elkaar mogen communiceren) is alle informatie in Animalia openbaar. Hierdoor voelt het spel aan als een hele andere soort uitdaging dan de meeste slagenspellen. In de meeste slagenspellen draait het namelijk om planning op basis van de beperkte informatie die je hebt. Spelers weten niet welke kaarten andere spelers op hand hebben en proberen doormiddel van deductie, uitsluiting en geluk informatie te ontcijferen en slagen te winnen of te verliezen. Aangezien alle informatie openbaar is, is Animalia dus nog veel meer een puzzel, maar wel een puzzel waar zij keer op keer proberen een high score te behalen.
Spelers willen niet alleen hun missies te voltooien, maar op sommige kaarten staat een munt afgebeeld. Als het IWC (voor de tweespelers variant een denkbeeldige onafhankelijke derde speler) slagen weet te winnen waar dergelijke kaarten zijn gebruikt, ontvangen de spelers budget. Hiermee kunnen spelers ook speciale eigenschappen van andere kaarten in zetten (om zo mogelijk de oplossing van de ‘puzzel’ te kunnen verwezenlijken), maar al het geld dat spelers tijdens het spel verzamelen geldt (!) tevens als hun eindscore. Spelers proberen dus slagen te winnen om missies te voltooien, maar tegelijkertijd dienen zij ook bepaalde kaarten te bewaren om zoveel mogelijk munten te verkrijgen. Het spel bevat in totaal 3 continenten met eigen speciale voorwaarden en missies. Dat gecombineerd met het spelelement waarbij spelers hogere scores willen halen, zorgt voor voldoende variatie en herspeelbaarheid.
Door het kleine doosje is het makkelijk mee te nemen, maar gelukkig herbergt dat kleine doosje meer dan voldoende spel. Animalia is een aanrader voor liefhebbers van slagenspellen en coöperatieve en solopuzzels. Ik dacht dat slagenspellen door de overvloed aan spellen in dat genre met uitsterven zouden worden bedreigd, maar Animalia bewijst gelukkig het tegendeel.