Een paar jaar geleden was ik op vakantie in het Harz district in Duitsland. Meer in het specifiek verbleef ik in Quedlinburg: een pittoresk middeleeuws dorpje. Quedlinburg was het favoriete optrekje van Hendrik I de Vogelaar, hertog van Saksen (wat bestond uit vroegmiddeleeuwse Germaanse stammen), koning van Duitsland en grondlegger van de Ottoonse dynastie van Saksische koningen en keizers. Hendrik de Vogelaar, een naam die hij verkreeg vanwege zijn passie voor de jacht, liet een imposant slot bouwen dat hij werkelijk gebruikte als een soort van vakantiehuisje om pasen door te brengen. Na de dood van Hendrik liet zijn tweede vrouw en weduwe, de Heilige Mathilde, met toestemming van haar zoon en troonopvolger Otto, een vrouwenabdij (een Frauenstift) stichten in het slot en meer dan 50 jaar later begon de gemeenschap ook aan de bouw van de Sint-Servaaskerk naast het slot. Door de vele vorsten van de Ottoonse dynastie, de aanwezigheid van het vrouwenstift en marktrechten was Quedlinburg in de middeleeuwen al een bruisend dorpje vol handel en bedrijvigheid. Het slot, de kerk en het dorpje staan allemaal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en terecht, want in Quedlinburg begeef je je werkelijk weer in de vroege Middeleeuwen van Duitsland. Gelukkig wel met modernere hygiëne… en gelukkig zit het dorpje weer opgeknapt, want in tijden van de DDR was het helaas aardig in verval geraakt…
Quedlinburg ligt overigens vlakbij de Brocken, de hoogste berg van Noord-Duitsland en setting van vele legenden waar rituele heksenplaatsen een grote rol spelen. De Brocken speelt een centrale rol in Faust, het belangrijkste werk van Johann Wolfgang von Goethe en tevens de bekendste bewerking van de Faustlegende waarin Faust, een magiër en medicus, een pact sluit met de duivel. Al met al is Quedlinburg de perfecte setting voor een spel over magiërs, alchemisten, heksen en ook kwakzalvers die in een bruisende markt samenkomen om ingrediënten te verzamelen en toverbrouwsels te stoven. Je vroeg je wellicht al af wat Quedlinburg te maken had met het spel Kwakzalvers van Kakelenburg van 999 Games, maar het kwartje is inmiddels hopelijk gevallen. De Engelse titel van het spel is wat minder subtiel, maar dit heerlijke push-your-luck spelletje speelt zich af in dit dorpje. 999 Games heeft Quedlinburg wellicht wel vertaalt als Kakelenburg (wellicht vanwege de alliteratie van de titel), maar het is nog steeds onmiskenbaar Quedlinburg. Op de doos zien we de bruisende markt en op de achtergrond het imposante slot. Ben jij de grootste kwakzalver van deze markt in Kakelenburg?
In Kwakzalvers van Kakelenburg gaan spelers tegelijkertijd ingrediënten uit hun voorraadzak in hun toverketel (hun spelersbordje) pleuren. Ingrediënten plaatsen ze op het spoor op het bord in de juiste volgorde. Op welk plekje een ingredient geplaatst moet worden, wordt bepaald door de waarde van het ingredient. Spelers proberen zoveel mogelijk ingrediënten zo ver mogelijk op het spoor te plaatsen. De spelers nemen het echter niet zo nauw met receptuur (net echte kwakzalvers), want ze trekken blind ingrediënten uit hun zak en gooien deze klakkeloos in de ketel. Hierdoor komt het soms weleens voor dat er van een bepaald ingredient, eentje met een wat meer explosieve kick, teveel in de pot belandt met een ontploffing als gevolg. Deze speler kan nu geen ingrediënten meer plaatsen. Als alle spelers zijn ontploft (of hebben besloten om op tijd te stoppen), is een ronde voorbij en volgt de puntentelling van een ronde.
De puntentelling vind plaats op basis van het locatie die spelers op hun ketel hebben bereikt. De speler die het verste is gekomen (zonder te ontploffen), mag dobbelen voor een bonus. Vervolgens krijgen spelers robijnen, overwinningspunten en geld op basis van hoe ver ze op het spel zijn gekomen. Als een spelers is ontploft mag deze spelers echter niet zowel overwinningspunten ontvangen als geld. Met geld kunnen spelers nieuwe ingrediënten toevoegen aan hun voorraadzak om ze in volgende rondes verder op weg te helpen (letterlijk en figuurlijk).
Bijna ieder ingrediënt heeft speciale eigenschappen en een effect op de toverketel. Met sommige ingrediënten kun je explosieve erwten voorkomen of verwijderen uit je toverketel en met andere kun je overwinningspunten sprokkelen – om maar een voorbeeld te geven. Het spel bevat meerdere ingrediënten en spelers kunnen dus spelen met hun favoriete combinaties aan speciale eigenschappen.
Met robijnen kunnen spelers de “druppel” op hun spelersbordje verplaatsen. Deze druppel is in de volgende ronde de startpositie van ingrediënten op het spoor. Ze kunnen met robijnen ook een soort homeopathisch drankje kopen om hun ongeluk wat uit te dunnen. Door dit placebo te drinken, kunnen spelers een knalerwt terug in hun buidel gooien: wellicht denk je hierdoor snel dat je beter bent, maar het ongeluk blijft op de loer liggen.
Kwakzalvers van Kakelenburg is een bag builder. De term deck builder ken je wellicht: dat is namelijk een spel waarbij spelers hun stapeltje aan kaarten proberen te verbeteren door nieuwe kaarten toe te voegen tijdens het spel. Denk bijvoorbeeld aan Dominion. Een bag builder hanteert een vergelijkbaar spelprincipe. Tijdens het spel voeg je ingrediënten aan jouw zak toe om het (on)geluk in jouw voordeel te temmen. Kwakzalvers is tevens een push your luck spelletje. Je bepaalt zelf wanneer je tijdens ene ronde stopt. Beproef je jouw geluk teveel, dan maak je kennis met de negatieve gevolgen. Die combinatie aan elementen is wat Kwakzalvers een fantastisch en op een heerlijke manier frustrerend spel maakt. Het is gewoon lekker domme lol. Het spel is een goede combinatie aan tactiek en geluk. Het ene moment is frustratie onvermijdelijk, omdat je weer knalerwten uit je zak trekt en het volgende moment pak je juist alle gewenste ingrediënten die je juist de vorige ronde had gekocht. Het spel is ook zeer gevarieerd. Er zijn namelijk verschillende combinaties aan ingrediënten waardoor ieder potje anders aanvoelt.
Net als Quedlinburg is Kakelenburg ook zeker een knallend bezoekje waard en rijp voor een plaatsje op de Werelderfgoedlijst!